30 års garanti
     
Frakt
 
Garantin gäller på
whiteboardytan vid
normal användning
  Frakt och moms 
tillkommer på 
samtliga priser
 
   
Priser

För att se priser begär
inloggningsuppgifter.
Gå in på "kontakta oss"

 

Vad är whiteboard?

Vad är whiteboard och hur länge har den funnits är frågor vi ofta får. Här följer lite historik och fakta i ämnet.

När det gäller whiteboardtavlans uppkomst så pratar vi inte om en uppfinning utan snarare om en upptäckt. Emaljerad plåt till fat, skyltar och badkar har vi ju haft länge men i början på 60-talet kom man på att det var bra att skriva på med tuschpenna. Men för att sudda ut det skrivna var man tvungen att använda en trasa fuktad med en lösningsvätska för att lösa upp tuschen. Detta gjorde att utvecklingen inte riktigt ville sätta fart. Detta problem löste Jerry Woolf på Techform Laboratories i USA I början på 70-talet när han uppfann det raderbara bläcket som gick att torrtorka bort med en sudd. Med denna uppfinning blev whiteboardtavlan kommersiellt gångbar och den började säljas i större omfattning. Whiteboardtavlan fick sitt stora genomslag i Sverige i början på 90-talet då oron för allergier och andra potentiella hälsorisker med dammet från krita kom fram.

Ytan på whiteboardtavlan delas in i två huvudgrupper.

En billigare variant med en lackad yta på en plåt (magnetisk) eller annan hård platta med laminat eller folie. Denna är sedan klädd med en kantlist av trä eller aluminium. Dessa lackade eller laminerade whiteboardtavlor görs sällan över 1 meter i storlek. Vid en första anblick är det svårt att skilja en sådan whiteboardtavla från en emaljerad. Nackdelen med dessa är att de efter en tid blir matta och repiga då ytan inte är tillräkligt hård. Detta gör dem svåra att rengöra. Ju starkare rengöringsmedel man använder desto mattare blir whiteboard ytan. Dessa whiteboardtavlor är något man köper på IKEA,JULA eller Clas Ohlson för att ge till sina barn men inget för daglig användning.


Den lite dyrare varianten av whiteboardtavlor har en plåt klädd med emalj. Det finns en rad olika tillverkare av sådan whiteboardplåt i USA, Japan, Kina och Europa. Den whiteboard vi pratar om i Sverige tillverkas nästan uteslutande av Polyvision i Belgien. De har en whiteboard plåt som heter e3 som blivit normgivande för leveranser till skolor och förvaltningar. Den miljövänliga e3 plåten är certifierad av Cradle to Cradle, fri från arsenik och tungmetaller och med en emalj som är återvinningsbar till 99 %.Whiteboard emaljen som är mycket hård och reptålig har upp till 30 års garanti på skrivytan. Som standard har den oftast en anodiserad aluminiumkantlist med pennhylla men många leverantörer kan även erbjuda kantlist i trä. Alla emaljerade tavlor har en plåt som gör whiteboard ytan magnetisk vilket gör att man med hjälp av små magneter även kan använda den som anslagstavla.


Eftersom det blivit populärt att projicera bilder från datorn vid presentationer, har man tagit fram olika whiteboard emaljtyper som är anpassade för att både skriva och projicera på. Polyvision har tre olika whiteboard ytor att välja på. En blank som är den gamla klassiska men som lätt ger reflexer vid projicering. En halvmatt som ger en bra bild och som går att rengöra med en vanlig sudd och en matt som ger en ännu bättre bild men som kräver fuktig trasa vid rengöring.

 

Scanavi
Industrigatan 5
Box 117
289 42 Broby


Copyright © Scanavi 2016
Produktion & Design av Kreativ Studio